FabricAge

blog

coffee break #3

Samen met onze partner Coffeelovers delen we op zondag 5 Coffee Break Stories. 5 designers van FabricAge vertellen over hun 'kopje inspiratie' en waardoor de mode-voelsprieten geprikkeld worden.

De derde Coffee Break is met:

Verena Klein | verenaklein.tumblr.com

Verena Klein heeft fashion design gestudeerd aan de Maastricht Academy of Fine Arts and Design en lanceerde vorig jaar haar eigen label. Ze houdt zo van de stad Maastricht en de mensen dat ze besloot te blijven.

“In een rusteloze wereld is een plaats waar creativiteit pulseert, en je tegelijkertijd rust en kalmte vindt, een zeldzaamheid”, denkt Verena.

In haar werk combineert Verena twee passies: handgemaakte gewaden van natuurlijke textiel en modern dans. Het is voor Verena belangrijk dat het medium van presentatie en waren/goederen elkaar aanvullen. Het verbinden van deze elementen maakt dat Verena haar subtiele en ook emotionele verhalen kan vertellen.

Wat maakt het social design label en het project FabricAge zo uniek en waarom werk je er aan mee? 

Wat ik ontzettend waardeer aan traditioneel vakmanschap is het feit dat het geduld, tijd  en liefde kost om iets te maken. Tegenwoordig gaat het alleen maar om efficiëntie en het optimal benutten van tijd. En dat is jammer, want dat gaat volgens mij hand in hand met het verlies van waardering voor het product en het maakproces.

Ik kan bijvoorbeeld enorm genieten van de repeterende beweging van borduren. Daar kan ik uren mee bezig zijn. En het idee om dat in een community te doen, met een gezamenlijk doel, spreekt me erg aan. Het is tegenwoordig sowieso belangrijk om met en niet tegen elkaar te werken. Ik denk ook dat het outsourcen van productie, in elke branche, het verlies van technische kennis in de hand werkt.

Tijdens FabricAge hoop ik bekwame vaklieden te ontmoeten en van hen te leren. De taak van designers is om die vakbekwaamheid te vertalen en in een modern jasje te gieten.

Wat kunnen we tijdens FASHIONCLASH Festival 2017, FabricAge en/of in de toekomst van je verwachten?

Samen met vier vrienden hebben we een half jaar geleden Peace Stones Studios opgericht: een samensmelting van mode-, product- en sieradendesigners. Samen nemen we deel aan FASHIONCLASH Festival.

Ook ben ik, om mijn wens om theaterkostuums te ontwerpen te vervullen, bezig met een show in Aken deze winter en een show in Maastricht in de lente. Allebei onder leiding van choreograaf Joost Vrouwenraets uit Maastricht.

Hoe doet mode er tegenwoordig toe?

Niemand moet beperkt worden door kleren. Noch de draager, noch de maker.

Welk blad of welk boek zou elke creative/fashion designer op zijn koffietafel moeten hebben liggen?

Ik ben niet geïnteresseerd in trends, dus ik koop eigenlijk geen magazines. Maar ik ben een grote fan van audioboeken en podcasts. Ik luister er iedere keer naar als ik in mijn studio aan het werk ben. Laura Seller is, voor de Duitstaligen, een aanrader. Ze is mindfulness en empowerment coach en ze helpt me enorm om mijn weg als zelfstandig ondernemer met een label, twee bijbanen, werk in opdracht en een prive-leven te vinden. Mijn absolute favoriet is ‘Momo’ van Michael Ende. En op dit moment lees ik ‘The four agreements’ van Don Miquel Ruiz.

 Van 1 juni tot en met 15 juli werkt Verena, tijdens diverse workshops over (experimenteel) breien, borduren en weven, nauw samen met 4 andere designers en 6 ambacht-experts. Samen met de (55+) deelnemers wordt één groot spectaculair textielontwerp gecreëerd voor de stad Maastricht. Samen met Maarten van Mulken en Jolijn Fiddelaers is Suzanne ook verantwoordelijk voor de eerste FabricAge creatie. Wil je deelnemen aan een van haar breiworkshops in Centre Ceramique? Kijk dan even op www.fabric-age.nl/workshops.

Jessie Beurskens