FabricAge

blog

coffee break #4

Samen met onze partner Coffeelovers delen we op zondag 5 Coffee Break Stories. 5 designers van FabricAge vertellen over hun 'kopje inspiratie' en waardoor de mode-voelsprieten geprikkeld worden.

De vierde Coffee Break is met:

Jolijn Fiddelaers | www.ixxcreates.com

Photo credit:  Marloes van Doorn

Photo credit: Marloes van Doorn

Jolijn (1979) is geboren en getogen in Limburg. In 2002 studeerde ze af aan de Maastricht Academy of Fine Arts and Design. Ze is een gepassioneerde initiator, creator en ondernemer. Sinds 2002 is Jolijn academisch docent en textiel designer voor verschillende internationale bedrijven. Ze is eigenaar en art director van IXX. En dit jaar is Jolijn een van de designers van FabricAge. In samenwerking met Maarten van Mulken en Suzanne Vaessen is Jolijn verantwoordelijk voor de eerste Fabricage creatie.

Wat maakt het social design label en het project FabricAge zo uniek en waarom werk je er aan mee? 

Ik houd van het totale FabricAge concept, omdat het design als brug gebruikt tussen verschillende werelden en op verschillende levels. Dat is ook wat ik beoog met mijn design studio IXXcreates en slow fashion label KARIGAR. Bij voorkeur draag ik bij aan projecten die zich richten op design en tegelijkertijd een sterke sociale en duurzame pijler hebben.

FabricAge is voor een designer een prachtige speeltuin om nieuwe en oude technieken én verschillende materialen, binnen een groot kunstwerk, te ontdekken. Het is inspirerend om samen te werken met senior ambacht-experts en deelnemers, omdat ik leer van het vakmanschap en de creativiteit, ook op praktisch level. En even belangrijk, ik ben verbaasd over de levendigheid en puls die ik in hun ogen en persoonlijkheid zie. Ze inspireren me echt en keer op keer zie ik de schoonheid van creatief zijn.

Wat kunnen we tijdens FASHIONCLASH Festival 2017, FabricAge en/of in de toekomst van je verwachten?

FASHIONCLASH is een mooie plek om geïnspireerd te raken door jonge designers, dus ik ga zoveel mogelijk events bezoeken. Ik ben benieuwd te zien wat ze beweegt en hoe dat tot uiting komt in hun werk.

Met twee zakenpartners werk ik aan internationale bekendheid voor KARIGAR, ons slow fashion label, waarvoor we samenwerken met traditionele ambachtslieden in India. Het is een commercieel vervolg op het designwerk dat ik in 2010 gestart ben. Het is spannend en belonend om te zien hoe mijn pionierswerk nu resultaat oplevert en dat onze prachtige handgeweven omslagdoeken, sjaals en poncho’s hun weg over de wereld vinden. Op dit moment werken we aan een nieuwe collectie die op de Dutch Design Week 2017 geshowd zal worden. We hebbennet de prototypes voor een nieuwe kleurenreeks ontvangen, de foto-shoot is in juli gepland en ik heb opnieuw een trip naar India gepland om nieuwe samenwerkingsverbanden met textielvaklieden op te zetten. Naast het vestigen van KARIGAR als merk, zijn er meer gave designprojecten voor IXX. Mijn werk bestaat nu uit een mooie mix van creatieve expressie en commerciële levensvatbaarheid. Ik geniet ervan!

 

Hoe doet mode er tegenwoordig toe?

Mode doet er toe als er vanuit breder perspectief naar gekeken wordt. Expressie van schoonheid, identiteit en zelfexpressie zijn intrinsieke en gezonde waarden voor de mens en mode is wat dat betreft een geweldige speelplaats. Natuurlijk doet het er evenveel toe hoe onze creaties gemaakt worden als hoe we ze dragen. Er is een groeiend verantwoordelijkheidsgevoel bij designers en makers. Begrijp me niet verkeerd, dat kan ontzettend leuk zijn. Het inslaan van een nieuwe weg is uitdagend en spannend.

Welk blad of welk boek zou elke creative/fashion designer op zijn koffietafel moeten hebben liggen?

Eerlijk gezegd raak ik bijna nooit geïnspireerd door een boek of magazine. Het enige boek dat ik altijd bij me heb is mijn notebook. Ik creëer liever mijn eigen verhalen. 

Van 1 juni tot en met 15 juli werkt Jolijn, tijdens diverse workshops over (experimenteel) breien, borduren en weven, nauw samen met 4 andere designers en 6 ambacht-experts. Samen met de (55+) deelnemers wordt één groot spectaculair textielontwerp gecreëerd voor de stad Maastricht. Samen met Maarten van Mulken en Jolijn Fiddelaers is Suzanne ook verantwoordelijk voor de eerste FabricAge creatie. Wil je deelnemen aan een van haar breiworkshops in Centre Ceramique? Kijk dan even op www.fabric-age.nl/workshops.

Jessie Beurskens