FabricAge

blog

coffee break #5

Samen met onze partner Coffeelovers delen we op zondag 5 Coffee Break Stories. 5 designers van FabricAge vertellen over hun 'kopje inspiratie' en waardoor de mode-voelsprieten geprikkeld worden.

De vijfde en laatste Coffee Break is met:

Maarten van Mulken | maartenvanmulken.com

Maarten is 26, woont in Maastricht en is afgelopen jaar afgestudeerd aan de MAFAD in Maastricht. Dit jaar introduceert hij tijdens FASHIONCLASH Festival 2017 zijn nieuwe damescollectie. Naast het creëren van zijn eigen collectie werkt Maarten ook als kostuumdesigner bij een theater. Samen met de andere designers van FabricAge is hij verantwoordelijk voor het design van het 'Gesammtkunstwerk'.

Wat maakt het social design label en het project FabricAge zo uniek en waarom werk je er aan mee? 

Het is fantastisch om deel uit te maken van FabricAge, dat hopelijk een jarenlang vervolg gaat krijgen. Het is zo'n groot en uniek cultureel project waaraan iedereen kan deelnemen. FabricAge biedt ons een fascinerende design community die ook nog eens bijdraagt aan de maatschappij.

Het draait allemaal om het maken van nieuwe connecties tussen de deelnemers en het laten zien wat een stad en haar inwoners te bieden hebben en het leren van elkaars vaardigheden.

Samen met mijn collega-designers hebben we een model gecreëerd, waarin drie technieken verwerkt zijn: weven, breien en borduren. Hopelijk wekken mijn borduurontwerpen grote interesse op. Het gaat er niet om dat ik nieuwe technieken leer, maar om het samenwerken en samen creëren. En vanwege de enorme ervaring van de deelnemers zal ik eerder van hen leren dan zij van mij. En hopelijk is het eindresultaat nog beter dan ieders verwachting.

Wat kunnen we tijdens FASHIONCLASH Festival 2017, FabricAge en/of in de toekomst van je verwachten?

Wat ik het meest interessante aan mode vind, is dat mode, design en textiel niet meer gaat over jezelf opsluiten in een kamer en iets ontwerpen. Het heeft een sociale, culturele en maatschappelijke lading, waar je iets mee moet. Tijdens FabricAge help en leid ik deelnemers om te maken wat ze willen maken, samen, zodat ze zich kunnen uiten in een treffend kunstwerk. En hopelijk ontdek ik wat ze willen en zet ik ze er toe aan om over dingen te praten die ze bezig houden.

Hetzelfde wil ik doen tijdens het FASHIONCLASH Festival. Ik probeer een collectie te maken die vragen oproept bij de kijker. Ik wil niet wegkijken van de belangrijke onderwerpen die tegenwoordig spelen. Niet alleen wat betreft mode, maar ook wat betreft de manier waarop we willen leven. Ookal ben ik druk met het opzetten van een eigen bedrijf, ik wil veel verschillende dingen doen in de toekomst. Dus naast het maken van een eigen collectie wil ik mensen motiveren en sociale onderwerpen bespreekbaar maken om een betere toekomst te bewerkstelligen.

Hoe doet mode er tegenwoordig toe?

Mode doet er op veel manieren toe, maar tegelijkertijd ook niet. Het is een complexe vraag, waar we het antwoord nog niet op hebben. Velen willen een verandering zien in de kledingindustrie en werken daar ook aan, terwijl anderen er vooral veel over praten maar niets doen. Ik vind de veelzijdigheid van mode erg interessant: je kan ontwerpen maken die mensen jaren willen dragen, je kunt futuristische kleding maken, milieuvriendelijke kleding en/of kleding waarover mensen praten. Mode doet er toe zolang mensen zich afvragen waarom ze iets dragen of juist niet. Zolang je een weloverwogen, eigen keuze kunt maken in wat je draagt of hoe je wilt leven, kan er al een maatschappelijk verschil gemaakt worden.

Welk blad of welk boek zou elke creative/fashion designer op zijn koffietafel moeten hebben liggen?

Elke designer moet een boek hebben dat inspireert. Een boek met een stem en niet alleen met plaatjes van de laatste trends. Maar iets wat je inspireert en wat jouw visie deelt. Voor mij is dat elk boek van Alexander McQueen. Niet alleen vanwege zijn onberispelijke maatwerk en fantastische designs, maar vanwege de manier waarop hij verandering wil in de mode-industrie. En geen enkele koffietabel-boek-collectie is compleet zonder Baudelaires' Les Fleurs du Mal. Het heeft niets met mode te maken, maar het gedicht neemt me iedere keer weer mee ergens anders naar toe. Het gaat om een diepe, onbereikbare liefde, een onhaalbaar doel.

Van 1 juni tot en met 15 juli werkt Maarten, tijdens diverse workshops over (experimenteel) breien, borduren en weven, nauw samen met 4 andere designers en 6 ambacht-experts. Samen met de (55+) deelnemers wordt één groot spectaculair textielontwerp gecreëerd voor de stad Maastricht. Samen met Maarten van Mulken en Jolijn Fiddelaers is Suzanne ook verantwoordelijk voor de eerste FabricAge creatie. Wil je deelnemen aan een van haar breiworkshops in Centre Ceramique? Kijk dan even op www.fabric-age.nl/workshops.

Jessie Beurskens